Времето
в
Банско

-4 °C

Частична облачност

вятър 3 km/ч

2019-04-22 -3 | 14 °C
2019-04-23 1 | 11 °C
2019-04-24 1 | 19 °C
2019-04-25 5 | 21 °C

Планинско каране Mountaine bike и още нещо

Планинско каране

 На планина. В Банско на планина. На планина в Банско. Банско - планина. Планинско каране Mountaine bike в Банско А защо да не и в Банско?... Планинското колоездене е един сравнително нов спорт за България, който печели все повече почитатели. Доста се развива вече и в Банско. 

На запад обаче и най-вече в САЩ то се практикува от години. Именно Америка е родината на този спорт - през 70-те години на ХХ век в Калифорния се появяват "ненормални" ентусиасти, които преправят колелата си, като им слагат дебели гуми и други "подобрения", за да могат да се спускат с тях по склоновете на планините. Това е началото. Оттогава планинското колоездене започва да се развива с бързи темпове, като движеща сила са именно тези първи ентусиасти. Днес те са собственици на известни компании за байкове. Наред с тях в развитието на спорта се включват и големите производители на велосипеди. Днес в света има огромен брой компании, които са свързани с този спорт.

Към днешна дата този спорт е един от най-популярните, особено в Северна Америка и Европа. Това се дължи на много причини. Преди всичко планинското колоездене е много здравословно, а също и доста интересно. Освен това за "лудите глави" то предлага огромни дози адреналин. Този спорт се харесва на много групи от хора поради неговото разнообразие - в него са обособени няколко различни дисциплини, някои от тях със собствени разновидности, което означава, че всеки може да избере такъв начин на каране, който му подхожда най-много. Заслуга за популярността му има и самият планински велосипед и неговите възможности. Макар че маунтин байкът е създаден за планините и там се чувства в "свои води", той е не по-малко удобен за градско каране, особено при качеството на българските улици, а няма пречка да се използва и като туристическо колело за преходи по асфалт по улиците на София примерно.Всичко това прави планинското колоездене един универсален спорт и допринася за неговото развитие и популярност. Основни видове каране (дисциплини, стилове) в планинското колоездене,можете да се запознаете най-подробно от нашите приятели ⇔mtb-bg.com.

 

Планинско каране Mountaine bike в Банско?

 Тема на нашата статия обаче е, как да заредим батериите при тези екстремни спускания и преходи в планината с колело.Ако някой си мисли че Планинско каране-Mountaine bike е проста работа ,жестоко се лъже,натоварването е доста сериозно и съответно трябва да се подходи подобаващо.Много хора си представят планинското каране като разходка с колело в планината,истината е че трябва да имаш сериозна физическа издръжливост ,за да практикуваш този спорт.Тъй като натоварванията са насочени към силова издръжливост и в повечето случаи продължават с часове,е нужно да зареждате батериите с подходящи хранителни добавки за Планинско колоездене.Естесвено това зависи и от видовете планинско каране-примерно Спускане (downhill) - DH,Крос-кънтри (cross-country) и т.н. ,а и от самия терен ,но когато има продължително натоварване което освен издръжливост изисква и сила, и концентрация ,тогава трябва да се включват спортни добавки.

Вашето тяло използва два основни източници на гориво, за да се хранят мускулите, когато тичате въглехидрати и мазнини. Мазнините са изобилен ресурс, но се разграждат бавно,което го прави неефективен източник на гориво, когато натоварването е по-голямо от около 60-80% от вашия VO2max

Поради това, тялото ви разчита на въглехидрати като основен източник на гориво, когато се спускате по склоновете. Като цяло, колкото по-бързо и интензивно е карането, толкова по-голям процент от горивото ще дойдат от въглехидрати. Проблемът с въглехидрати е, че ние може да съхраняваме само ограничено количество в нашите мускули - дори когато заредите. Обикновено, ние може да съхраняваме около 90 минути на мускулния гликоген, и то при елитни спортисти. Така че, ако не сте елитен спортист, мускулния гликоген ще бъде изчерпан дълго, преди да направите няколко спускания.А Вие искате да прекарате цял ден в планината,нали?Естествено с тях не трябва да заменяте основно хранене като обяд ,ако ще карате през целия ден,но междинните когато ,наистина ви трябва незабавна доставка на енергия,са най-добрия вариант.

 Това което ще Ви предложим е няколко варианта според Вашия стил Планинско каране:

 Endurosnack-Ендуроснак гел-Енергиен гел с постепенно освобождаване на енергия. Съдържа специални въглехидрати от типа изомалтулоза (Palatinose), които се освобождават постепенно и имат висок енергиен потенциал без повишаване на осмотичното налягане.Подходящ преди самия старт на маратона или велопохода.

Power Bike bar-Пауър байк бар-Високо съдържание на въглехидрати (65%, от които 20% са бързи въглехидрати). Обогатен с BCAA, витамини и минерали. Подходящ за предотвратяване на енергийни кризи-след 40-60 минути от началото на карането

При маратоните и шосейното каране където се изисква издръжливост с часове,без почивка включват Carbosnack-Карбоснак енергиен гел тубичка ,на Вас обаче това няма да Ви свърши работа.При Планинското колоездене има повече силова издръжливост и само прости и бързи въглехидрати,няма да ви помогнат.

Това, което отличава един добър бар от Snickers бар,освен дозата от захар,  ще ви даде един куп мазнини. С огромна доза захар , тялото ще се бори за освобождаването на инсулин - което само ще доведе до спад на физическия тонус и енергия.Така ,че вместо да си купите Сникерс или някой подобен такъв ,си вземете Power Bike bar-Пауър байк бар  или  протеинов бар,за закуска.

Ако участвате в някакво състезание ,където Ви е нужна Много бърза форма на енергия, предназначена за финалната фаза от спортовете за издръжливост и скоростна издръжливост,където има преходи и яко въртене на педали,включете TurboSnack-Турбо снак.За добиване на бърза енергия и подобряване във финалната фаза помагат ефективни субстанции като кофеин, таурин, L-Карнозин и L-Аланин.

Велосипедистите трябва да обърнат внимание на това как да изберат най-подходящия спортна храна , и като цяло да имат по-сериозен подход към подготовката на тялото си, за да издържат, на високите натоварвания във Планинското каране.Така като се готвят всички  в действителност, във всеки друг спорт.

 

 
Избрани сайтове каране

Най-актуални страници каране

  • Ски училище Ski Universe- Боровец Начало

  • Врачански учители част от транснационална среща