Времето
в
Банско

-4 °C

Частична облачност

вятър 3 km/ч

2019-04-22 -3 | 14 °C
2019-04-23 1 | 11 °C
2019-04-24 1 | 19 °C
2019-04-25 5 | 21 °C

Ски имоти в Европа

Ски имоти в Европа - Банско

През последното десетилетие пазарът на ски имоти в Европа

преживява истински бум, като в голяма степен отразява развитието на този в Северна Америка, пише MountainNews в анализ на сектора.

„Несъмнено има забавяне при покупките на ски имоти през първата половина на годината. Надявам се след септември да се стигне до по-положителна втора половина на годината“, казва Бърти Сандерсън, маркетинг директор в Erna Low Property, британска компания за сделки със ски имоти в Европа и Северна Америка.

„Старото правило „локация, локация и пак локация“ важи с по-пълна сила от всякога. Вече наложилите се курорти ще останат популярни, като например долината на Шамони във Франция, където има много инвестиции в инфраструктура. Същото важи за Мерибел, Сер Шевалие, Вал д'Изер, Ле-з-ар и други“, добавя той.

Много от водещите курорти в Алпите поставят по-голям акцент върху вилните селища на курортен принцип и продажбата на имоти. Макар и да не е общовалидно за развитието на Северна Америка, това също често се среща там.

Традиционно имотите, които се продават в Алпите, бяха по-малко луксозни в сравнение с апартаментите в Северна Америка, но през изминалото десетилетие стават все по-просторни и луксозни. Високото качество става по-скоро стандарт.

Втората тенденция, която дойде отвъд Атлантическия океан, беше лесното кредитиране. Британците и ирландците са начело на тази вълна покупки на ски имоти със заеми, като сред тях са спекулативни инвеститори, по-заможни клиенти, които купуват с цел да отдават под наем и запалени скиори.

Най-популярните проекти за международни купувачи бяха построени във Франция, Канада и Източна Европа.

Ски дестинациите в Източна Европа са все по-популярни. Курорти в България, и в по-малка степен в Румъния, Сърбия, Словакия и Чехия, привличат много инвестиции в инфраструктура.

Това доведе до бум на пазара – ниски цени, големи обещания, строителни терени, които се купуват по интернет, а впоследствие се оказва, че се намират в защитена зона и т. н.

Появиха се нискобюджетните авиокомпании и улесниха достъпа от Запад. Местната инфраструктура като пътища, електро- и водоснабдяване и канализация обаче изостава.

Сега от САЩ се „внася“ и кредитната криза. Цените вече падат във Великобритания, а това може да се отрази на процъфтяващия пазар на имоти в чужбина.

В най-добрия случай картината е смесена и зависи в голяма степен от конкретния курорт и държава.

Очаква се този сезон Швейцария да остане популярен избор, защото страната най-после улесни условията за чуждестранна собственост върху имоти. Брокерите на имоти съветват предприемачите да не вдигат твърде много цените предвид текущата пазарна ситуация.

Друг подход е да се добавят бонуси и намаления към самия имот, особено за тези, които купуват с цел отдаване под наем на скиори.

Картината не е толкова розова в ски курортите в Източна Европа и балонът изглежда се пръсна за първи път от началото на бума, се отбелязва в доклада. Твърди се, че по-голям брой британци се опитват да продадат имотите си в България, отколкото да купят. Въпреки това брокерите на имоти рекламират страната като добра инвестиция.

„Лично аз смятам, че продажбите на самостоятелни вили и качествени апартаменти в топ курорти като Куршевел и Вал д'Изер няма да бъдат засегнати“, коментира Ник Морган, собственик на компанията за продажба на вили Le Ski.

В крайна сметка изглежда вероятно пазарът да остане стабилен на търсените дестинации с традиции, особено в по-горния сегмент на пазара. Хората с по-ограничен бюджет, изкушени от възможността да притежават дом в планински курорти, вероятно ще премислят.

Imoti Investor.bg
Избрани сайтове имоти

  • Гледай в интернет! Gledko.NET - видяно в мрежата- За дома, Музика, Изкуство, Мода, Медии, Образование, Здраве, Красота, Туризъм, Любов и отношения, ...

  • СЕФИТА - Сдружение за експертизи, финансово-икономически и технически анализи Сдружение с нестопанска цел “СЕФИТА”. Информация за водещи експерти и вещи лица по съдебни и съдебно-следствени финансово-иконом ...

  • Най-актуални страници имоти

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки  » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки  » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 2 нощувки с нощен преход  » ...

  • Най-нови коментари имоти

  • Коментар към: Изложение за недвижими имоти в Москва No quieston this is the place to get this info, thanks y'all.