Банско - градът музей

Банско - градът музей

Банско - стари къщи с високи чардаци и здрави порти

на фона на величествената Пирин - това е една от гледките, които ни предлага един от най-известните ни зимни курорти - планинското градче Банско. Той съчетава в себе си миналото и бъдещето - калдъръмените улици се редуват с модерна архитектура, а по родните места на Неофит Рилски, Паисий Хилендарски и Никола Вапцаров се разхождащ хиляди туристи.

В миналото градът е възрожденски център, а днес - световно призната дестинация за зимен туризъм.

Какво още не знаем за него?

Банско води началото си от XV - XVI в. През Възраждането той се превръща в един от най-значителните търговско-занаятчийски центрове у нас. По течението на река Глазне са били разположени множество работилници, в които се изработват дърводелски, кожухарски и много други занаятчийски изделия, сред които и прочутите бански пищялки. Днес в града все още има над 60 работилници, в които работят потомците на старите майстори. Техните произведения могат да се видят в постоянната Етнографска изложба-базар в Дома на изкуствата и поезията.

Не по-малко известна е и банската кухня. Домашно приготвените ястия се сервират във всички механи на града и за чужденците са истинска атракция. Капамата, чомлекът, катиното мезе и банският старец са екзотика за всички посетители на града. Поради огромния интерес към тях в Банско всяка последна събота на месец май се организира кулинарна изложба на ястия.

От първия ден на годината, изпъстрен с кукерски игри, чак до Митровден през късна есен, градът чества стари и нови празници. Празникът в Банско се възвестява с тържествено биене на камбаните, със стрък здравец в ръката и ако се държи на традицията, трапезата непременно завършва с блага баница с ориз.

Градът е не само зимна туристическа дестинация. През лятото туристите могат да се разходят из планината, в природен парк Пирин, да пояздят, а от 17 до 24 май и да посетят празниците на банската традиция, както и танцовия и певчески фестивал "Между три планини".

През август пък е времето на събора Пирин пее и на Банско джаз фестивал.

Разчитал на занаятчийството в миналото, днес градът се прехранва от туризъм. За периода 2001-2006 г. размерите на инвестициите в тази сфера възлиза на повече от 200 млн. лв., посочват от община Банско. В резултат са открити над 500 нови работни места. Над сто хотела са построените обекти през последните две години (информацията е с дата 31 декември 2007 г. б. р.) - като се започне от семейните хотелчета до луксозните комплекси с по няколко звезди.

Легловата база на курорта е 10 000, заведенията са над 230. На територията на общината са регистрирани повече от 1500 фирми в различни сфери.

Наред с множеството си предимства, градът има и своите проблеми. Един от основните е презастрояването и голямата пренаселеност през зимата, която инфраструктурата на Банско не може да поеме.

На селището обаче му предстоят и хубави неща - ще бъде изградена втора кабинкова линия в ски центъра, както и модерно голф игрище.  Profit.bg
Избрани сайтове Банско

  • USB-Travel - Хотели в България. Туристическа агенция и туроператор ЮСБ-Травел. Он-лайн хотелски резервации. Организирани почивки, екскурзии, пътувания из българ ...

  • 21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас – има ли опасност от епидемия?

    21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, 17 от тях са деца, информира Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия. При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца, допълни д-р Кунчев. „Към тези 17 се прибавят още 4, които току-що ми съобщиха, и така стават 21. От всички тях...