Времето
в
Банско

-4 °C

Частична облачност

вятър 3 km/ч

2019-04-22 -3 | 14 °C
2019-04-23 1 | 11 °C
2019-04-24 1 | 19 °C
2019-04-25 5 | 21 °C

Евродепутати проверяват строящи се ски-писти в България

Пистите на Банско от птичи поглед

Делегация от шестима евродепутати, начело с председателя

на Комисията по петициите и жалбите на Европейския парламент - Мартин Либицки и трима заместник-председатели се запознава днес на терен с незаконното строителство на ски курортите Супер Боровец, Искровете и Паничище в Рила. Това съобщиха днес от Сдружението "За да остане природа в България".

Депутатите ще видят на място как разкопаването на Паничище продължава, въпреки уверението на Министъра на околната среда и водите, че се спазва заповедта му № РД-480/7.08.2008 г. за спиране реализацията на регулационния план на с. Паничище.

На 24.10.08 г. проверка на граждани установи изкоп за фундамента на хотелски комплекс с площ около 2 декара цялостно унищожаване на повърхността на Сухото езеро в с. Паничище, прокарване на просека в гората с площ от 4 дка в участъка между Сухото езеро и строежа на хотел Еделвайс 2.

След като изслушаха вчера петициите за Рила, Натура 2000, Иракли, Поибрене, Челопеч, Джерман, ТЕЦ Марица Изток 2 и автомагистрала Люлин, депутатите заявиха, че ще настояват пред комисаря Димас да се започне хоризонтална наказателна процедура срещу българското правителството.

Мисията на Европейския парламент в България цели да се запознае на място с множеството петиции, подадени през последната година във връзка с нарушенията на законите при строителството в защитени територии.

Седемнадесет петиции са предвидени за разглеждане, от които 15 касаят посегателствата върху природата и екологичните проблеми в България.

Основният акцент в разговорите е петицията за спиране на незаконното строителство на път и лифт в района на Паничище в подготовка на неразрешения ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул" в Рила.

Строителството предизвика широко обществено недоволство и петицията е вече подкрепена от около 170 000 души. Гражданите и коалицията „За да остане природа в България" настояват проектозоната Рила буфер да бъде включена в Натура 2000 мрежата. Припомняме, че зоната беше изключена поради осемте проекта за ски курорти на територията й.

Източник: БГНЕС
Избрани сайтове Паничище